Predavanje Društva matematičara i fizičara, 25. listopada 2018.

Društvo matematičara i fizičara poziva sve zainteresirane na predavanje koje će se održati u četvrtak, 25. listopada 2018. godine u 18:30 sati, u zgradi Sveučilišnih odjela na kampusu na Trsatu (Radmile Matejčić 2), u prostoriji O-029 (prizemlje).

Predavanje pod nazivom  “Diferencijalna rotacija Sunca” održat će dr.sc. Ivana Poljančić Beljan, predavačica na Odjelu za fiziku Sveučilišta u Rijeci.

Sažetak predavanja: Diferencijalna rotacija je osobina plinovitih tijela i tijela sastavljenih od plazme, kao što su zvijezde. Diferencijalna rotacija Sunca podrazumijeva manje brzine rotacije na većim aucasinosonline.com/ca/ heliografskim širinama, što znači da područja oko ekvatora rotiraju brže. Proučavanja Sunčeve rotacije vrlo su značajna u stvaranju dinamo modela, koji objašnjava nastanak magnetskog polja Sunca i 11-godišnji ciklus Sunčeve aktivnosti.
Predavanje obuhvaća pregled istraživanja diferencijalne rotacije Sunca provedenih u sklopu izrade doktorske disertacije, koja su u skladu s najnovijim teorijskim modeliranjima.